İgdaş Abonelik İşlemi (Kurumsal)
Abonelik İşlemi (Kurumsal)
Doğal gaz bağlantı sözleşmesi yapılması ve doğal gaz dağıtım şebekesi hattının bina iç tesisatına bağlanması için gerekli hattın projelendirilmesi, imalatı, kontrol ve onay işlemlerini kapsar. Bu işlemler için bağımsız bölüm maliki ya da yetkili temsilcisi tarafından bağlantı sözleşmesi imzalanır ve işlem esnasında EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından belirlenen Abone Bağlantı Bedeli alınır.
Abone Bağlantı Bedeli: Dağıtım şebekesinin abone iç tesisatına bağlantısı için gereken proje, işçilik, malzeme, kontrol ve onay harcamaları ile sayaç, sayaç bağlantı malzemeleri ve sayaç montaj bedelleri toplamının abone başına düşen payını ifade eden sabit bedeldir. Bu bedel bir defaya mahsus olmak üzere tahsil edilir ve servis hattının imalatına başlandıktan sonra bedelin iadesi yapılamaz.
Konutlarla aynı binada bulunan konut harici kullanımlar için abone bağlantı bedeli, bağımsız bölümün ilk 200 m2’ si için 594 TL +KDV, 200 m2’ den büyük yerlerde ilave her 100 m2 için 516 TL +KDV tahsil edilir.
Konut harici binada abonelik işlemlerinde (Münferit Bağlantılar Dahil);
Konut harici doğal gaz kullanacak abonelerin; bağlantı hattı veya servis hattı (konut binada münferit bağlantı) abonenin seçimine bağlı olarak, abone tarafından dağıtım şirketlerine veya sertifikalı firmalara yaptırılır.
Dağıtım şirketinin (İGDAŞ) aboneye uygulayacağı abone bağlantı bedeli; bağlantı ve regülatör sayaç seti bedelleri toplamından oluşur. Abone bağlantı bedeli; bağlantı tipi, mesafe ve regülatör sayaç seti kapasitesine göre hesaplanacak bağlantı maliyetine % 10 ilave edilerek bulunur. (KDV hariç)
Söz konusu bağlantının abone tarafından sertifika sahibi kişiye yaptırılması halinde, bağlantı ile ilgili vereceği hizmetler için dağıtım şirketinin (İGDAŞ) aboneden alacağı bağlantı hattı kontrol bedeli ilk 100 metrelik bağlantı için 516 TL+KDV’dir, ilave her metre için 3,2 TL+KDV eklenir.
Sertifika sahibi firmalar; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) onay almış Yapım ve Hizmet Sertifika sahibi firmalar olup, bu firmalara EPDK'nın web sayfasındaki ilgili linkinden ulaşabilirsiniz.
Serbest tüketicilerin bağlantı hattını, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yetkilendirilmiş yapım ve hizmet sertifikalı firmalara yaptırmak istemesi durumunda takip edilecek iş akışı için TIKLAYINIZ....
Sokağınızdan doğal gaz hattı geçiyorsa;
Abonelik işleminizi, İGDAŞ Hizmet Binalarında bulunan Müşteri Hizmetleri Şefliklerinden yaptırabileceğiniz gibi konutlarla aynı binada bulunan kurumsal müşterilerimiz İGDAŞ internet sitesinden online bağlantı sözleşmesini tıklayarak da yapabilir. Binanızda doğal gaz servis kutusu yoksa, İGDAŞ yasal süre içerisinde servis kutusu bağlantısını yapacaktır.
Online bağlantı sözleşmesi yapmak için tıklayınız!
Sokağınızda doğal gaz hattı yoksa;
Doğal gaz hat talepleriniz için aşağıda ilçenizin bağlı olduğu İGDAŞ Müşteri Hizmetleri Şeflikleri'ndeki ilgili birimler ile görüşerek abonelik işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
ABONELİK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
a) Abone olacak kişinin TC Kimlik Numaralı resmi kimlik beyanı,
b) Müracaat eden kişi; mülk sahibi ise tapu fotokopisi, kiracı ise tapu fotokopisine ilave olarak abone olabileceğine dair mülk sahibinin onay verdiğini gösteren imzalı dilekçe ve kira kontratı fotokopisi.
c) Binanızda daha önceden doğal gaz bağlantı sözleşmesi yapılmış ise binanıza ait bağlantı nesnesi veya binadaki herhangi bir tüketim noktası numarası,
d) Vergi Levhası fotokopisi veya Vergi Levhası internet çıktısı,
e) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin ilgili sayfasının fotokopisi,
f) İmza sirküleri ve yetki belgesi fotokopisi,
g) Kaşe,
Merkezi Sistem Doğal Gaz Abonelik Sözleşmesi için yukarıda belirtilen evraklara ilave olarak,
h) Binada 8 ve üzerinde bağımsız bölüm var ise; noter onaylı apartman karar defteri (%51 çoğunlukla alınmış doğal gaz talebini ve kullanım şeklini içeren karar),
i) Binada 8’in altında bağımsız bölüm var ise; %51 çoğunlukla imzalanmış doğal gaz talebini ve kullanım şeklini içeren dilekçe,
j) Abonelik bina yönetimi adına yapılacak ise yönetime ait vergi dairesi ve vergi numarası beyanı talep edilir.
NOT: Merkezi sistem abonelikleri, apartman yönetimi adına yapılmakta olup bu durumda, ilgili apartmanın bağımsız bölümlerinin tamamının abone olma zorunluluğu vardır.
Yabancı Uyruklu Müşteriler için ilave olarak;
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen kimliğin beyanı veya Tapu sahibi yabancı müşteriler, göç idaresinden belge almadan mülk sahibi olmuş ve vergi numaraları yok ise Potansiyel Vergi Numarası alarak işlemlerini yapılır.
* İstisnai haller kapsamındaki yabancılardan hüviyet varakası beyanı ve fotokopisi, talep edilir.
BİNANIZA İLK KEZ DOĞAL GAZ TALEBİNDE BULUNDUĞUNUZDA GEREKLİ EVRAKLAR
1) Enerji Performansı Yönetmeliği'nin düzenlediği şekli ile 05.12.2009 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların ısınma şekli ruhsatta belirtilen şekli ile uygulanacağından yapı ruhsatlarının getirilmesi,
2) 05.12.2009 tarihinden önce yapı ruhsatı almış binalarda tercih edilen ısınma şeklinin merkezi ya da bireysel olacağı ile ilgili apartman kararı,
Apartmanda;
a) Herhangi bir yakıtla ve merkezi sistemle ısınılırken, ferdi sistemle doğal gaza geçmek isteyen kat maliklerinin;
• Toplam inşaat alanı 2000 m² ‘nin altında ise kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almaları,
• Toplam inşaat alanı 2000 m² ve 2000 m² ‘nin üzerinde olan yerlerde ise kat maliklerinin oy birliği ile karar almaları ve karara esas teşkil eden inşaat alanı tapuya kayıtlı yönetim planı, belediye ruhsatı v.s. gibi resmi evrakla belgelemeleri,
b) Herhangi bir yakıtla ve merkezi sistemle ısınılırken; doğal gazla merkezi ısıtma sistemine geçmek için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu karar almaları,
c) Herhangi bir yakıtla ve ferdi sistemle ısınmakta olan yerlerde; ferdi sistemle doğal gaza geçmek için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu karar almaları,
d) Herhangi bir yakıtla ve ferdi sistemde ısınılırken; merkezi sistemle doğal gaza geçmek isteyen kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar almaları,”
NOT: Apartman kararının, binanın 8 bağımsız bölümden az ya da bina sahibinin tek kişi olması halinde dilekçe ile alınması gerekir. Binanın 8 ve 8'den fazla bağımsız bölümü olması durumunda ise kararın, noter tasdikli apartman karar defterine kaydedilerek alınması gerekir.
3) Müracaat eden kişi mülk sahibi ise tapu fotokopisi, kiracı ise mülk sahibinin onay verdiğini gösterir imzalı dilekçe,
4) Resmi Kimlik Beyanı (TC Kimlik Numaralı)
5) Elektrik veya Su faturası fotokopisi gerekir.
Sözleşme İşlemi (Kurumsal)
Abonelik işlemi yapılmış, yetkili tesisatçı firma tarafından İç Tesisat İşlemleri tamamlanarak projesi İGDAŞ tarafından onaylanan mahallerde; doğalgazı fiilen kullanacak olan gerçek veya tüzel kişiler ya da yetkili temsilcilerinin Doğal Gaz Abonelik Sözleşmesi yapması gerekmektedir. Sözleşme işlemi esnasında tahakkuk eden güvence bedeli faturalarınıza yansıtılarak tahsil edilecektir.
Güvence Bedeli Nedir?
Güvence Bedeli; İGDAŞ’ın alacaklarını garanti altına alabilmek amacıyla mekanik sayaç kullanan abonelerden doğal gaz abonelik sözleşmesinin imzalanması sırasında aldığı bedeldir. Ön ödemeli sayaç kullanan abonelerden güvence bedeli alınmaz.
Konut Harici müşteriler için güvence bedelleri ile bunların hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar, her yıl tarife önerisi ile birlikte dağıtım şirketi tarafından önerilir ve EPDK tarafından belirlenir.
Konut harici müşteriler güvence bedeli olarak nakit yerine banka kesin teminat mektubu da verebilirler.
Unutmayın, sözleşmeyi doğal gazı kullanacak olan kişi yapmalıdır. (Ev sahibi kullanacak ise ev sahibi, kiracı kullanacak ise kiracı).
Konut harici müşterilerimizin sözleşme işlemleri hizmet binalarımızda yapabilmektedir. Konutlarla aynı binadaki kurumsal müşterilerimiz ayrıca online web sözleşme yapabilmektedir.
Web den doğal gaz abonelik sözleşmesi yapmanız durumunda gazınızın açılabilmesi için; Doğal Gaz Abonelik Sözleşmesi için gereken evrakı gaz açılışı esnasında İGDAŞ personeline teslim etmeniz gerekmektedir! Doğal gazınızın açılması için İGDAŞ ekibi geldiğinde doğal gazı adına açtırmak isteyen kişinin adreste hazır bulunması ve Doğal Gaz Abonelik Sözleşmesini imzalaması gerekir! (Tesisatta daha önce gaz kullanılmamış ise sertifikalı firma mühendisi de adreste bulunmalıdır).
NOT: Bina, merkezi sistem ile ısınıyor ise merkezi sistemin sözleşmesini apartman yönetimi adına kurumsal olarak bina yöneticisi yapmalıdır!
DOĞAL GAZ ABONELİK SÖZLEŞMESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
a) Sözleşme yapılacak yerin tüketim noktası numarası,
b) Mal sahibi ise tapu, kiracı ise kira kontratı fotokopisi,
c) Sözleşme yapacak kişinin TC Kimlik Numaralı resmi kimlik beyanı,
d) Sözleşmenin üçüncü şahıslar tarafından yapılması durumunda noter onaylı vekaletname fotokopisi,
e) Vergi Levhası fotokopisi veya Vergi Levhası internet çıktısı,
f) Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin ilgili sayfasının fotokopisi,
g) İmza sirküleri ve yetki belgesi fotokopisi,
h) Kaşe,
Merkezi Sistem Doğal Gaz Abonelik Sözleşmesi için yukarıda belirtilen evraklara ilave olarak,
i) Sözleşme yapacak yetkiliye, kat maliklerinin oy çokluğu ile yetki verdiğini gösteren karar defterinin fotokopisi,
j) Sözleşme bina yönetimi adına yapılacak ise bina yönetiminin vergi dairesi ve vergi numarası,talep edilir.
Yabancı Uyruklu Müşteriler için ilave olarak;
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından verilen kimliğin beyanı veya Tapu sahibi yabancı müşteriler, göç idaresinden belge almadan mülk sahibi olmuş ve vergi numaraları yok ise Potansiyel Vergi Numarası alarak işlemlerini yapılır.
* İstisnai haller kapsamındaki yabancılardan hüviyet varakası beyanı ve fotokopisi, talep edilir.
Sözleşme Fesih (İptal) İşlemi (Kurumsal)
Sözleşme Fesih İşlemi (Doğal Gaz Kullanımının Sonlandırılması)
Doğal gaz kullanıcısının bulunduğu adresten taşınması durumunda doğal gaz sözleşmesini sona erdirmesi gerekir!
Sözleşme fesih başvurusu, doğal gaz abonelik sözleşmesinde adı geçen kişi veya yetkili temsilcisi tarafından yapılabilir. Konut harici müşterilerimizin sözleşme fesih işlemleri hizmet binalarımızdan yapılabilmektedir. Konutlarla aynı binada bulunan kurumsal müşterileriz şubelerimize gelmeden İGDAŞ web sayfasından Online olarak feshedebilmektedir.
Sözleşme fesih işlemi sonrasında, gaz kullanımı sırasında tahsil edilen güvence bedeli, Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Genel İndeksi' ndeki aylık değişim oranlarına göre güncelleştirilerek iade edilir. İade işlemlerinde; güncellenen güvence bedeli, varsa borçlarınız tahsil edildikten sonra yapılır.
Güvence bedeli iadesi; vadesiz TL banka hesabınıza IBAN no ile havale edilir.
SÖZLEŞME FESHİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
a) Sözleşme Fesih yapılacak yerin tüketim noktası numarası,
b) Sözleşme Fesih yapacak kişinin TC Kimlik Numaralı resmi kimlik beyanı,
c) Sözleşme Fesih işleminin üçüncü şahıslar tarafından yapılması durumunda noter onaylı vekaletname fotokopisi,
d) İmza Sirküleri,
e) Kaşe,
Yabancı Uyruklu Müşteriler için ilave olarak;
Pasaport beyanı ve fotokopisi,
UYARI
Otomatik ödeme talimatı olan abonelerimizin, fesih müracaatından sonra bankalarından otomatik ödeme talimatlarını iptal ettirmeleri gerekmektedir!